Actueel

Start werkgroep Omgevingsplan


Met de invoering van de Omgevingswet worden alle relevante ruimtelijke regels van een gemeente gebundeld in het omgevingsplan. Het omgevingsplan is breder dan het bestemmingsplan. Naast de ruimtelijke ordening is in het omgevingsplan bijvoorbeeld meer ruimte voor sturing op milieu, gezondheid en veiligheid.

 

Vanaf 1 januari geen bestemmingsplannen meer ter inzage

Het maken van het omgevingsplan is een grote opgave, zowel technisch als beleidsmatig. Veel gemeenten worstelen nog met de voorbereidingen op het omgevingsplan. Voor het maken van een integraal omgevingsplan voor de hele gemeente hebben gemeenten tot en met 2029 de tijd. Dat klinkt eindeloos lang, maar toch is haast geboden. Want per 1 januari 2023 mogen geen voorontwerp bestemmingsplannen meer ter inzage worden gelegd. Dan moet dus onder de nieuwe wet worden gewerkt.

Andere route

Nieuwe initiatieven die buiten het bestemmingsplan vallen, zijn vanaf dat moment op twee manieren te regelen. Of met een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA), of met het wijzigen van het tijdelijke omgevingsplan naar het nieuwe omgevingsplan, voor het betreffende plangebied. Vanwege de lange doorlooptijd van dergelijke plannen moeten gemeenten vanaf de zomer 2022 dus al klaar zijn om wijzigingsplannen voor te bereiden.

Werkgroep omgevingsplan

De Friese Aanpak start een praktijkgericht werkgroep omgevingsplan om gemeenten hierbij te helpen. Met deze samenwerking kunnen de Friese gemeenten zichzelf en elkaar veel werk besparen en de ontwikkelingen versnellen.

 

 

 Terug naar overzicht

20 april 2022

Deel dit: